Oι Υπηρεσίες μας

Λογιστικά-Φοροτεχνικά
Φορολογικές Δηλώσεις
Συμβουλευτική Επιχειρήσεων
Οικονομοτεχνικές Υπηρεσίες
Αναπτυξιακά-Επιδοτούμενα προγράμματα
Κατάρτιση Business Plan-Marketing Plan


Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Εως και 12% χαμηλότερα οι μισθοί!!

Του Γιώργου Γάτου

Kαταρχήν συμφωνία για τους όρους εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων επετεύχθη χθες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Eργασίας, παρά την προσπάθεια ακραίων συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποτρέψουν το διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε καταρχήν συμφωνία σε τρία σημεία:

Πρώτον, ο μισθός μπορεί να αποκλίνει έως και 12% από τα όσα προβλέπουν οι κλαδικές και ομοιο-επαγ­γελματικές συμβάσεις.
Δεύτερον, επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφονται και σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των είκοσι ατόμων με την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνονται από την αρμόδια κλαδική Oμοσπονδία των εργαζομένων.
Tρίτον, οι επιχειρησιακές απλά θα κοινοποιούνται στο Σώμα Eπιθεωρητών Eργασίας. Tο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Bουλή εντός Δεκεμβρίου. Αυτό προανήγγειλε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, διατυπώνοντας την ελπίδα «να υπάρξει ανοχή, αν όχι συναίνεση» των κοινωνικών εταίρων για το νέο (πιο ευέλικτο) πλαίσιο που θα ισχύσει από το νέο χρόνο.Το πλαίσιο αυτό, πάντως, πρέπει να εγκριθεί και από την τρόικα.
Διαβούλευση  Η επίσημη διαβούλευση της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε, τελικώς, αργά το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΒ με τη συμμετοχή του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδη και του γ.γ. του υπουργείου Δ. Δασκαλάκη, αφού νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε ματαιώσει (αποκλείοντας την είσοδο του υπουργείου στην οδό Σταδίου) την προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού με τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ.
«Το μπλοκάρισμα της συνάντησης - διαπραγμάτευσης στο υπουργείο διευκολύνει να περάσουν ατόφιες οι απαιτήσεις της τρόικας και του ΣΕΒ», απάντησε η ΓΣΕΕ. «Την ώρα που διαπραγματευόμαστε για να μην υπάρξει παράδοση άνευ όρων στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, κάποιοι επενδύουν στην αστάθεια και στο χάος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος.
Τι προβλέπεται
Οι πρόεδροι του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, νωρίς το μεσημέρι (πριν από το «μπλόκο» του ΠΑΜΕ) και ως αργά το βράδυ, διαπραγματεύονταν τους όρους κάτω από τους οποίους θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιο- επαγγελματικών συμβάσεων οι επιχειρησιακές συμφωνίες (να είναι ελεγχόμενες οι μειώσεις των μισθών, δηλαδή όχι κάτω από το βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ και να έχουν ημερομηνία λήξης έως δύο χρόνια).
Όπως δήλωσε στη Βουλή η Λ. Κατσέλη, το ν/ς θα προβλέπει:
Την προώθηση της μεγαλύτερης ευελιξίας σε μισθούς και ωράρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα υπερισχύουν, στο εξής, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, στις ζημιογόνες επιχειρήσεις. «Η δυνατότητα απόκλισης μιας επιχειρησιακής σύμβασης από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί νόμο του κράτους. Αυτό που ερχόμαστε να ρυθμίσουμε είναι τον τρόπο και το εύρος της εφαρμογής τους για να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών», δήλωσε η υπουργός.
«Πρόθεσή μας είναι να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μία ανεξέλεγκτη εφαρμογή», κατέληξε.
Την αλλαγή του θεσμού της μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι ήδη σε διαβούλευση. «Εχουν ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές από τους κοινωνικούς εταίρους οι ρυθμίσεις και υπάρχει σύγκλιση απόψεων», υπογράμμισε η υπουργός μολονότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΜΕΔ θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία (όπως η απαγόρευση έκδοσης αποφάσεων για εργασιακούς όρους, πλην των μισθών, σε ομοιο-επαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που συγκρούεται με το Σύνταγμα, η πρόβλεψη για κατάργηση ύστερα από οκτώ χρόνια του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία κ.α.).
Δήλωση ΔασκαλόπουλουΣε πείσμα των κατ’ επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Πεποίθησή μου είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου -με στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Αλλαγές στο ασφαλιστικό σε 2 χρόνιαΕκτός από τους ευέλικτους μισθούς, ανά επιχείρηση, «ευελιξία» έρχεται και στις συντάξεις. Η υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, υπενθύμισε ότι ο ασφαλιστικός νόμος ορίζει ότι ανά δύο χρόνια θα γίνεται «επικαιροποίηση» των αναλογιστικών μελετών για όλα τα Ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι αν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ξεφύγουν πάνω από το όριο που έχει τεθεί (έως 2,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και έως το 2060) θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά.
Η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης δήλωσαν, πάντως, ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα παραδοθεί και η αναλογιστική μελέτη για το Δημόσιο, δίνοντας μία πλήρη και κατατοπιστικότατη εικόνα για τις συντάξεις στο Δημόσιο.
Συντάξεις 
Η ηγεσία του υπουργείου απέκλεισε, με τα έως σήμερα δεδομένα και για τα επόμενα δύο χρόνια, κάποια νέα «παρέμβαση» στο Ασφαλιστικό πέραν όσων ήδη προβλέπονται για τις επικουρικές συντάξεις (θα μειωθούν στα ελλειμματικά ταμεία), τον περιορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων κ.α. Η Λ. Κατσέλη δήλωσε ακόμη ότι «μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ θα επανασχεδιαστούν και όλα τα κοινωνικά προγράμματα».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι ενεργοποιούνται άμεσα τα δύο πρώτα κοινωνικά ΚΕΠ στο υπουργείο και στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων «για να καλυφθεί το κενό πληροφόρησης των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, ασφάλισης και συντάξεων». Για την ευρύτερη κάλυψη των αναγκών, τα δύο κοινωνικά ΚΕΠ που θα βρίσκονται στην Αθήνα (οδός Σταδίου και οδός Πειραιώς) θα συνδεθούν με τα ΚΕΠ των δήμων έτσι ώστε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: