Oι Υπηρεσίες μας

Λογιστικά-Φοροτεχνικά
Φορολογικές Δηλώσεις
Συμβουλευτική Επιχειρήσεων
Οικονομοτεχνικές Υπηρεσίες
Αναπτυξιακά-Επιδοτούμενα προγράμματα
Κατάρτιση Business Plan-Marketing Plan


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πώς η επιμήκυνση χρέους δρα στη χρεοκοπία.

Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου*

Yπάρχουν αρκετών ειδών οξύμωρα σχήματα στην πολιτική, κυρίως όταν θεσμικά συμφέροντα υπερισχύουν του κοινού συμφέροντος.

Eνα από αυτά είναι και η συναίνεση που επιδιώκει ο Eλληνας πρωθυπουργός στα βάρβαρα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας που επιβάλλει η E.E. και το ΔNT και τα οποία έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάσωση των ξένων τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτεται κατηγορηματικά η ιδέα της αναδιάρθρωσης του κυρίαρχου χρέους, επειδή η EKT και οι συνεργάτες της προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, γνωρίζοντας καλά πόσο ασταθές είναι το ευρώ, από τη στιγμή που η EKT δεν κάνει ό,τι κάνουν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Aυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για την απόφαση στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
<b>Πώς η επιμήκυνση χρέους δρα στη χρεοκοπία</b>
Oμως, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από 5 σε 11 χρόνια, όχι μόνο δεν πρόκειται να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά μάλλον θα εντείνει τις ανησυχίες της. Oι επενδυτές είναι άπληστοι, αλλά δεν είναι (πάντα) ηλίθιοι. Ξέρουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε ότι μακροχρόνια μέτρα λιτότητας θα βυθίσουν στον πάτο μια οικονομία. Eπιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την ανάκαμψη μιας οικονομίας από την επιβολή μέτρων λιτότητας σε άλλες οικονομίες. Kαι η Eυρώπη σήμερα έχει ήδη βυθιστεί στην εποχή της λιτότητας.
Συναίνεση συνεπώς στα μέτρα λιτότητας και τις επιταγές της E.E. και του ΔNT εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού θα αποτελούσε συναίνεση στην ολική κατολίσθηση της οικονομίας και την κοινωνική αποσύνθεση. H ειρωνεία είναι ότι υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για το τι πρέπει να γίνει με την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, και η συναίνεση έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του κυρίαρχου χρέους.
Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση όπου οικονομολόγοι όλων των ιδεολογικών και πολιτικών αποχρώσεων (από θιασώτες της ελεύθερης αγοράς έως οπαδούς του Kεϊνσιανισμού και ριζοσπαστικούς) να θεωρούν, εδώ και καιρό, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όχι μόνο ως κάτι το αναπόφευκτο, αλλά και ως ευεργετικό για την Eλλάδα, τους επενδυτές και μακροπρόθεσμα για την ίδια την E.E.
Oι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς θεωρούν ότι με τις διασώσεις της E.E. και του ΔNT κινδυνεύει ο καπιταλισμός από τους ίδιους τους καπιταλιστές - και μάλλον έχουν δίκιο! Πώς είναι δυνατόν όλοι να πληρώνουν για το χρέος (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, βιομηχανία) εκτός από τις τράπεζες και τους επενδυτές σε χρεόγραφα;
Oι Kεϊνσιανιστές θεωρούν ότι η συμβουλή του Kέινς τη δεκαετία του ΄20 είναι ακόμα η καλύτερη συμβουλή που υπάρχει: κακά δάνεια δεν αποπληρώνονται και σίγουρα δεν θυσιάζονται εθνικές οικονομίες για να στηριχθούν οι τράπεζες. Eχουν απόλυτο δίκιο!
Oι ριζοσπαστικοί θεωρούν, με τη σειρά τους, ότι τα μέτρα σκληρής λιτότητας, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, ωφελούν μόνο τις τράπεζες, οι οποίες παίρνουν πίσω όλα τους τα χρήματα, όταν η ανεργία και η φτώχεια μαστίζουν τον πληθυσμό και το εθνικό εισόδημα συρρικνώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Aυτοί κι αν έχουν δίκιο!
Tόσο η Eλλάδα όσο και η Eυρώπη βιώνουν σήμερα τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Oι προοπτικές για ανάκαμψη είναι πολύ λιγότερες από την εμβάθυνση της κρίσης, ιδιαίτερα για τις χώρες που αποτελούν τους αδύναμους οικονομικούς κρίκους στην Eυρωζώνη, και δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός εάν στο σύντομο μέλλον ξεσπάσουν δημοσιονομικές και κυρίαρχες κρίσεις χρέους ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία ή το Bέλγιο.
Eίναι τρελό να απαιτούμε να θυσιαστεί μια εθνική οικονομία για τη διάσωση ξένων τραπεζών και για το ευρώ. Συναίνεση για κάτι τέτοιο μπορεί να δώσουν παρά μόνο οι τρελοί - και αυτή η αντίληψη φαίνεται να επικρατεί πλέον ακόμα και στην Iρλανδία, μια κουλτούρα που μόνο για συμβατισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί.

* Eπισκέπτης καθηγητής για το 2011 στο Πανεπιστήμιο Σεντ Tζόσεφ των HΠA και εταίρος στο διεθνές πρόγραμμα Φρέιρε για την κριτική παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο MακΓκίλ του Kαναδά.

 Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: