Oι Υπηρεσίες μας

Λογιστικά-Φοροτεχνικά
Φορολογικές Δηλώσεις
Συμβουλευτική Επιχειρήσεων
Οικονομοτεχνικές Υπηρεσίες
Αναπτυξιακά-Επιδοτούμενα προγράμματα
Κατάρτιση Business Plan-Marketing Plan


Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Τι ποσό επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα πάρουμε φέτος;

Τι ποσό επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα πάρουμε φέτος;

kamenos petrelaioΕπιμέλεια: Καμμένος Λ. Παναγιώτης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος ΜSc
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Με βάση αυτά τα κριτήρια αποκτούν δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης περίπου 580.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 80.000 νοικοκυριά περισσότερα σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο.
Πιο αναλυτικά:
Εισοδηματικά κριτήρια:
- άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ με ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία (από 150.000 ευρώ),
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητη περιουσία (από 200.000 ευρώ),
- Όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε πέρυσι.
Καθοριστικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του ακριβούς ύψους του επιδόματος είναι η επιφάνεια της κατοικίας του νοικοκυριού (κύρια κατοικία με πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή μισθωμένη και δωρεάν παραχωρούμενη) και η περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεται. Πιο αναλυτικά:
Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες.
ΖΩΝΗ Α Νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β Νομός Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
ΖΩΝΗ Γ Νομός Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ Νομός Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού. Ανοικτό, πάντως, είναι το ενδεχόμενο να έχουν γίνει μικρές αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες
Το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το επίδομα υπολογίζεται ως λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και επιδοτείται μόνο η επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα (κύρια κατοικία) . Η ποσότητα που επιδοτείται ανά νοικοκυριό είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τα νοικοκυριά που ζουν στην Α ζώνη, 15 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στη Β ζώνη (Ημαθία), 8 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Γ ζώνη και 5 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Δ ζώνη.
Παραδείγματα
1. Μια οικογένεια ζει στη Νάουσα σε μια κατοικία επιφάνειας 88 τ.μ και καλύπτει τα υπόλοιπα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η οικογένεια αυτή δικαιούται επιδότηση για ποσότητα 1320 λίτρων. Με βάση αυτό το δεδομένο το μέγιστο επίδομα που δικαιούται το συγκεκριμένο νοικοκυριό είναι 462 ευρώ. Το 25% του επιδόματος που δικαιούται να προεισπράξει είναι 115,50 ευρώ.
2. Μία άλλη οικογένεια ζει στην Βέροια σε μια κατοικία 56 τ.μ. , έχει εισοδήματα 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 350.000 ευρώ. Επειδή το όριο της ακίνητης περιουσίας είναι για τους έγγαμους 300.000 ευρώ, παρόλο που το εισοδηματικό κριτήριο καλύπτεται δεν θα πάρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
3. Νέος 30 ετών έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο 3.100 κ.ε. μένει σε οικία 95 τ.μ στην Αλεξάνδρεια και πληροί όλα τα υπόλοιπα εισοδηματικά κριτήρια. Δεν δικαιούται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης γιατί το αυτοκινητό του είναι πάνω από 3.000 κ.ε.
Eπισήμανση:
1.Για να δικαιούται κάποιος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει η κατοικία που θα δηλώσει να είναι η κύρια κατοικία του , με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή να είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη.
2. Τα περιουσιακά κριτήρια θα υπολογιστούν με βάση την δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 του 2013.
Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω taxis και θα ξεκινήσουν σύντομα μόλις ανοίξει η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ.
Για περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους, το ποσό επιδότησης που δικαιούστε και υποβολή της αίτησής σας ηλεκτρονικά περάστε από το γραφείο μας στη Χρ. Λαναρά 11 στη Νάουσα.
e-mail: pankammenos@yahoo.gr
site: www.naoussa-taxis.gr
facebook: Νaoussa-taxis (κάντε like και ενημερωθείτε καθημερινά για οικονομικά και φορολογικά θέματα, προκηρύξεις, προγράμματα κ.α)
twitter: Kammenos Panagiotis (follow us)

Δεν υπάρχουν σχόλια: